Zastosowanie olejów w kosmetyce

16 grudnia 2021 normobaria-gdynia

Oleje pozyskiwane z roślin, pełnią niezwykle istotną funckcję w kosmetyce. Można stosować je samodzielnie oraz jako dodatek do na przykład do kremów. Produkty oleiste są bombą witaminową, dodatkowo mają właściwości biochemiczne, które jeszcze bardziej podnoszą wartość produktu. 

Zastosowanie olejów roślinnych

Oleje zaczęły być stosowane już w starożytności. Najbardziej jednak kojarzony z produktami oleistymi jest Egipt, gdzie wykorzystywano je w kosmetyce,  przy rytuałach, a także w przypadku ochrony przed słońcem. Pierwszy powstały krem łączył w sobie takie składniki jak: oliwa z oliwek, wosk pszczeli i wodę różaną. Receptura z kiedyś została dopracowana i jest stosowana po dzisiaj. 

Oleje roślinne w pigułce

Oleje otrzymuje się z różnych części roślin tj. pestek owoców, nasion, kiełków. Istotne jest, aby pochodziły one z jak najbardziej naturalnych, ekologicznych upraw. Dlaczego? Wtedy też można olej pozyskiwać na zimno, bez zbędnego przetwarzania go, dzięki czemu zyskują na wartości biologicznej. Rafinowane oleje roślinne są pozbawione wielu cennych właściwości, zapachu, smaku. Na ich korzyść wpływa fakt, że są odporne na działanie wysokich temperatur oraz ich cena. Substancje oleiste rafinowane są dużo tańsze od tych nierafinowanych. 

Oleje a chemia. 

Oleje to trójglicerydy kwasów tłuszczowych, rodzaj ich definiuje aktywność biologiczna substancji. Produkt może posiadać w sobie kwasy nasycone lub nienasycone. Oleje nasycone posiadają cudowne oddziaływanie na skórę, a także są bezpieczne w stosowaniu. Cechują się antyalergicznością, ponadto łagodzą podrażnienia, szybko się wchłaniają, a także wyraźnie poprawiają nawilżenie skóry

Podział olejów.

Ze względu na wchłanialność oleju, wyróżniamy jego trzy rodzaje.

-> oleje schnące, swoją ważność utrzymują przez 3-4 miesiące. Posiadają od 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,

-> oleje półschnące, swoją ważność utrzymują przez 4-6 miesięcy. Posiadają od 20 do 49% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,

-> oleje nieschnące, swoją ważność utrzymują przez 6-8 miesięcy. Posiadają do 19% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Zastosowanie olejów w kosmetyce

Oleje mają podobną strukturę do ludzkiej skóry, dlatego też są świetnie przyswajalne. Kolejną zaletą ich jest umiejętność rozpuszczania witamin oraz innych substancji o wysokiej aktywności biologicznej. 

Do najważniejszych właściwości olejów w kosmetyce zaliczamy między innymi:

  • działanie okluzyjne, wzmacniają barierę ochronną,
  • tworzą na powierzchni skóry tak zwany “film”, który zabezpiecza przed nadmierną utratą wilgoci,
  • przydatny w przypadku cery wrażliwej, ponieważ chroni barierę płaszcza lipidowego,
  • zapewnia jędrność, elastyczność, miękkość, przeciwdziałają łuszczeniu się skóry,
  • działa regenerująco, a także przeciwstarzeniowo,
  • ma właściwości kojące, wyciszające, lecznice, odprężające, tonizujące,
  • chroni przed negatywnymi warunkami atmosferycznymi, polecany dla małych dzieci,
  • sprawdzi się w przypadku osłabionych włosów.

Patrząc na właściwości, jakie oferują oleje, można zatem stwierdzić, że są one bardzo wartościowe. Stosuje je się do produkcji między innymi kremów, balsamów, maseczek kosmetycznych, odżywek, błyszczyków, lakierów do paznokci. Bardzo wiele producentów kosmetyków wykorzystuje dobroć produktów oleistych w produkcji. Ponadto tę substancję stosuje się także w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych do wykonywania na przykład masażu. Jedyny problem, który można napotkać, podczas użytkowania oleju jest jego przechowywanie, niepoprawne spowoduje, iż produkt szybko się zepsuje. Skutkiem tego jest niepoprawne, a nawet szkodliwe działanie na skórę. Mogą wówczas powodować podrażnienia, uczulenia. 

Podział olejów ze względu na posiadaną cerę 

  • cera wrażliwa  -> polecamy olej: z kminku, jojoba, z dzikiej róży, morelowy, migdałowy, arganowy.
  • cera normalna -> polecamy olej: sezamowy, jojoba, makadamia, z dzikiej róży.
  • cera mieszana i tłusta -> polecamy olej: arganowy, z orzechów laskowych, jojoba, makadamia, z kukurydzy.
  • skóra dojrzała -> polecamy olej: arganowy, z dzikiej róży, z kiełków pszenicy, morelowy.
  • cera sucha -> polecamy olej: z avocado, migdałowy, z kminku, jojoba, migdałowy, z oliwek.
  • dla tych najmłodszych -> polecamy olej: słonecznikowy, makadamia, morelowy, sezamowy, z oliwek.
  • do opalania -> polecamy olej: z oliwek, makadamia, jojoba, z avocado.

Jak widać oleje to samo dobro, a odpowiednio stosowane będą przynosić pożądane rezultaty. Chcesz dowiedzieć się więcej o produktach oleistych?

Zapraszamy na warsztaty kosmetyczne, które odbędą się w Normobarii w Gdyni w dniu 18 grudnia (sobota), w godzinach 10:00-13:00. Tematem spotkania będzie: Nawilżanie skóry podczas stosowania olejów

Dzięki warsztatom dowiesz się między innymi:

  • jak otrzymać optymalne nawilżenie skóry,
  • jak zmaksymalizować dobroczynne działanie substancji oleistych, 
  • jak wesprzeć swoją skórę podczas mrozów.

Ponadto będziesz mógł własnoręcznie przygotować bazę nawilżającą pod olej, którą użyjesz w swoim zaciszu domowym. Stworzone serum nawilżające będzie miało za zadanie podbić dobroczynne właściwości oleju.

Warsztaty poprowadzi Kasia, znana jako Technolog Pięknej Cery (koniecznie zobacz na Facebooku). Prowadząca jest inżynierem chemikiem, ze sporym doświadczeniem w tworzeniu kosmetyków naturalnych oraz od wielu lat pasjonatką naturalnych metod pielęgnacji.

Zapraszamy! 🙂